BPHR bidrar till utredningen om nationell samordning av försörjningsberedskapen
Nu pågår en utredning om nationell samordning av Sveriges försörjningsberedskap. KTF-kansliet med BPHR i spetsen bidrar till utredningen med våra erfarenheter från den kaotiska situationen som uppstod vid Corona-pandemins inledande veckor och månader våren 2020 då behovet av desinfektionsmedel var enormt. Vår bransch och vårt specifika produktområde tjänar här som ett praktexempel och är helt enkelt unik när det gäller att tydligt belysa det “virrvarr” och alla de problem som uppstod och det konkreta arbetet som genomfördes för att allteftersom undanröja hindren.
Vår bedömning, som framförts till utredningen, är att desinfektionsmedel sannolikt är av central betydelse i så gott som alla tänkbara krissituationer där människor skadas och behöver vård. Vi har också framfört nödvändigheten av att i en kris tydligt definiera vilka produkter som efterfrågas och snabbt behöver komma på plats. Under pandemin har luddiga och odefinierade begrepp som “skyddsutrustning” använts och ingen från myndigheter eller departement har kunnat svara på frågan om man inkluderar desinfektionsmedel i begreppet. Okunskapen centralt om vilka regelverk som omgärdar desinfektionsmedel och vilka ansvarsområden olika myndigheter har, är uppenbar. Genom en sammanställning av vårt omfattande arbete under pandemins inledning tydliggör vi denna brist, liksom den allvarliga bristen på koordinering/samordning och beredskapsplan inför pandemi och andra kriser.
Den pågående utredningen, som ska redovisas senast den 31 maj 2023(!), har i uppdrag att “analysera och föreslå en funktion med ansvar för nationell samordning av försörjningsberedskapen…”. “Förslagen ska syfta till att stärka Sveriges förmåga att upprätthålla en nödvändig försörjning vid fredstida krissituationer, höjd beredskap och ytterst krig”.
Utredningen ligger på Justitiedepartementet Ju 2021:10, utredningsdirektiv 2021:65.