Tips & råd till inköpare
BPHR publicerar här successivt tips, råd och rekommendationer till inköpare. Våra råd baserar sig på branschens erfarenheter och diskussioner om hur vi som branschföreträdare på bästa sätt hjälper inköpare, särskilt vad gäller frågeställningar kring upphandling av produkter för professionell hygien och rengöring. Några rekommendationer togs fram innan IIH bytte namn till BPHR.
Följ oss på LinkedIn eller prenumerera på vårt nyhetsbrev så du ser när vi publicerar något nytt.
Välkommen att höra av dig till BPHR-kansliet om du har frågor i samband med upphandlingar.
Klicka på rubrikerna nedan för att läsa hela texten!
Branschen för professionella hygien- och rengöringsprodukter har noterat en ökad efterfrågan på livscykelanalyser för branschens produkter, såväl för kemiska produkter som för utrustning och maskiner. Kunder, upphandlare och inköpare önskar i många fall kunna jämföra produkter med utgång i en livscykelanalys av produkterna.
Ibland är det svårt att avgöra vilka regler som gäller för företag och andra professionella användare vid användning av kemiska produkter för rengöring utomhus. Rengöring utomhus kan vara att skrubba en yta utanför en entré, att rengöra en uteplats där en restaurang har sittplatser för sina gäster etc. Ofta är det inga svårigheter att avgöra lämplig metod och produkt men om dagvattnet leder till ett vattenskyddsområde är det viktigt att noga utvärdera den lokala situationen.
Från inköpshåll ställs det krav med hänvisning till KemIs PRIO-databas. Det kan gälla t.ex. krav på enzymer, som finns med i PRIO-databasen där “kraftigt allergiframkallande” ämnen klassas som utfasningsämnen, men som Svanen och Upphandlingsmyndigheten undantagit i sina kravkriterier. Ett kemiskt ämnes inneboende egenskaper - fara - kan behöva kompletteras med en riskbedömning.
Kemikalieinspektionen (KemI) presenterade våren 2018 en rapport från ett regeringsuppdrag – ”Mikroplast i kosmetiska produkter och andra kemiska produkter”. Rapporten sändes ut på remiss från Miljö- och energidepartementet.
I augusti 2017 föll domen mot Aksab Kemi AB i Patent- och marknadsdomstolen.
Det förekommer kundkrav om att doseringsangivelser ”ska” finnas på etikett.
Praktiska tester under kontrollerade former bör göras inför upphandling av maskindiskmedel och torkmedel för storkök. De praktiska testerna utgör en viktig del av beslutsunderlaget och den totala utvärderingen.
BPHR (f.d. IIH) har tagit fram ett hjälpmedel för att underlätta utvärdering av anbud i samband med upphandling av kemisk-tekniska produkter – främst maskindisk- och torkmedel för professionell användning. Hjälpmedlet är en excelfil med vissa på förhand ifyllda uppgifter och kalkyler.
BPHR rekommenderar att inköpare tillämpar de kriterier/verktyg för hållbar upphandling som finns tillgängliga på Upphandlingsmyndighetens webbplats.