Konsekvenser av statlig utredning: Förbud mot fluor i tandkräm och ytdesinfektion med isopropanol
KTF, som är paraplyorganisation för BPHR m.fl. branschorganisationer inom den kemisk-tekniska sektorn, har lämnat remissyttrande över den statliga utredningen ”SOU 2019:45 Framtidens kemikaliekontroll – hantering av kombinationseffekter och gruppvis hantering av ämnen”.
KTF är kritisk till rapporten och menar att den är bristfälligt underbyggd och att konsekvenserna av förslagen i rapporten inte utretts ordentligt.
En sammanfattning av KTFs synpunkter:
Rapporten och dess rekommendationer saknar ett helhetsperspektiv kring kemi, då den endast tittar på en mycket liten del av den kemi vi exponeras för.
Rapporten innehåller ett antal bristfälligt underbyggda resonemang som saknar referenser.
ECETOC (European Centre for Ecotoxicology and Toxicology of Chemicals) har studerat kombinationseffekter och drar följande slutsats om hur nuvarande modell för riskbedömning fungerar: “Based on our evaluation, there is no evidence that exposure to complex mixtures of components, each well regulated according to established risk assessment approaches, would pose a health risk to humans”. Det framgår inte av SOU 2019:45 varför denna slutsats skulle vara felaktig.
Av de elva rekommendationer som ges i rapporten är KTF skeptisk till alla utom de rekommendationer som rör gruppvis hantering av kemikalier. Där menar vi att det finns en möjlighet till effektivare/snabbare riskbedömning.
Konsekvensbeskrivningen är mycket grund och beskriver inte de egentliga konsekvenserna av förslagen. Detta är farligt, då en hörnsten i vårt välstånd just är vår förmåga att nyttja och modifiera kemi. KTF har använt rapportens förslag och gjort riskbedömningar av tre vanliga kemiska produkter:
fluor i tandkräm
ytdesinfektion baserad på isopropanol
handdesinfektion baserad på etanol
De två första skulle enligt utredningen anses alltför riskabla och vara föremål för förbud, medan handdesinfektionen skulle klara sig undan från förbud. Dessa är dock bara exempel. Vad som händer med resten av kemin i samhället vet vi inte och det svarar heller inte rapportens konsekvensbeskrivning på.
Det är oerhört viktigt att den kompetens som finns på myndigheter som Livsmedelsverket och Läkemedelsverket m.fl., som har en vana att hantera riskbedömningar för människan, tas till vara och nyttjas. KTF bedömer att risken annars är stor att ogenomtänkt förbudsiver orsakar samhället stor skada.
Remisstiden går ut den 29 maj.